Tegneserier i stribeformat udgivet i Danmark
- komplet indeks -
 

   
 

De otte klassiske serier i stribeformat
 

 

 

I perioden 1952-1967 udkom der i Danmark 1632 hæfter i det karakteristiske "stribeformat", ca. 17,5 x 8 cm, fordelt på otte titler. Størstedelen var af italiensk oprindelse. Det første forsøg fik den værst tænkelige start i 1952, da 25'øren lukkede uafsluttet efter kun seks numre. Undertitlen var Lille Buffalo Bill og Continent Press var distributør.

Men i 1954 tog Arne Stenby (1930-2015) heldigvis ideen op igen med udgivelsen af en ny serie: Wild West. Indholdet var i hele seriens løbetid Capitan Miki, skabt af den italienske tegnertrio EsseGesse. Dette blad blev samtidigt startskuddet til forlaget Interpresse og senere trykkeriet Stenby Tryk, kendt af alle danske tegneseriefans.

I et forrygende parløb med Prærieserier (fra 1957) kørte Wild West helt til slutningen af 1967, hvor begge serier desværre lukkede. Kvaliteten var dalende og tiden var tilsyneladende løbet ud for dette format, i hvert tilfælde  her i landet. I andre lande fortsattes i adskillige år. Fra samme forlag kom i 1959 en tredje succes: Akim, som klarede sig i fem år og senere blev videreført/genudgivet i andre formater. Ingen af de øvrige titler klarede sig gennem deres første år.

Man kan undre sig over at de tre amerikansk-producerede serier (Raketserier, Søren Spætte og Fanfare) fik så forholdsvis kort levetid, da de alle indeholder serier, som i dag er verdenskendte. Et nærliggende bud kunne være, at de amerikanske var væsentlig dyrere at indkøbe end deres italienske konkurrenter.

Fælles for de lange italienske serier er, at de bærer præg af at være produceret både ret primitivt og til tider i et opskruet tempo og de danske hæfter er periodevis præget af fejl i stavning, beskæring, retouchering og annoncerede titler samt af en grov forenkling af originalernes forsidemotiver og farvelægning. Gentagne handlingsforløb serierne imellem er af og til slående. Forhold som disse har givetvis medført, at hæfterne fører en noget tilbagetrukket tilværelse i tegneserielitteraturen herhjemme.

Men hvad der er langt vigtigere: hæfterne udfyldte til fulde deres underholdnings-mæssige mission for deres målgruppe og rigtig mange har i dag en utrolig positiv oplevelse ved gensyn med disse charmerende "glemte" serier.

Indekset indeholder forsidescans af samtlige danske hæfter i stribeformat samt, i de tilfælde hvor en tilsvarende udenlandsk originaludgave findes, titel på både dansk og originalsprog. Nogle hæfter i de korte serier er uden titel. I flere tilfælde er der uoverensstemmelse mellem titel på forside og indeni og fejl i påtrykt årstal forekommer ligeledes. I oversigterne er titel på første side indeni anvendt.

Bemærkninger vedr. sjældenhed af de enkelte hæfter beror på egne erfaringer. For katalogpriser henvises til det danske Komik-lex fra forlaget Pegasus. Seneste udgave er opdateret indtil 2005.